De beste beloning na het sporten

Precies 28 jaar geleden won oud Warmenhuizener en wielercoryfee Steven Rooks de Bolletjestrui in de Tour de France van ’88. Dat was voor Dirk Pronk, voormalig eigenaar cafe De Klok, de perfecte reden om zijn horeca onderneming om te toveren tot een waar Bolletjescafé.

 

Een foto hier rechts uit 1988, vlak nadat Steven Rooks zijn Bolletjesrtui heeft binnengehaald, opende De Klok het nieuwe ‘Bolletjescafe’. Met, jawel… Steven Rooks erbij!

Voor het beste herstel

Vandaag de dag bouwen de nieuwe initiatiefnemers (Jesse van Maanen, Leon Spekken en Ronald Dekker) voort op het intitiatief van Dirk Pronk. Hoe? Door een nieuw biertje op de markt te zetten. Niet zo maar een biertje, nee! Een écht Bolletjes Biertje!

 

Je zult je vast afvragen wat voor biertje dat precies wordt. “Het zal vanaf het eerste moment moment een spannend wedstrijdbiertje worden” roepen Jesse, Leon en Ronald. “Iedereen weet dat je na het sporten geen suikerhoudende dranken meer moet drinken. Voor een goed herstel moet je juist gisthoudende drankjes drinken, zoals… Bolletjes Bier!”

De brouwwedstrijd

Daarmee kondigen de initiatiefnemers officieel hun Bolletjes bierbrouw wedstrijd aan. Zij nodigen lokale hobbybrouwers uit om het perfecte wielerbiertje te brouwen. Wel naar officiële “bier-regels” natuurlijk (zo mag het biertje bijvoorbeeld niet meer dan 5,5% alcoholpercentage bevatten), maar verder geheel vrij in smaak. “Zolang het maar echt bier blijft”, vindt Ronald Dekker. Uiteindelijk zal een deskundige jury bepalen welk recept perfect is voor het Bolletjes Bier. Dit bier zal dan ook het recept worden van het Bolletjes Bier. Voor altijd.

De feiten en cijfers van de wedstrijd: 10 brouwers, 8 inzendingen, 60 kilometer fietsen, 40 juryleden, waarvan 10 kenners, 10 sporters en 20 liefhebbers.

Bolletjesbier kan je kopen bij...

  • Bolletjescafé De Klok in Warmenhuizen
  • Gall & Gall in Warmenhuizen
  • Slijterij De Burg in Noord-Scharwoude
  • De Feesterette in Oudkarspel
  • Vinoci in Heerhugowaard

  • De Bierkoning in Amsterdam
  • Slijterij Meijer in Egmond Aan Zee
  • Mitra Slijterij in Schagen
  • De Bierboetiek in Middenmeer

Razende Aap Bier

De tijd dat West-Friese kerels de kolen nog met de hand van het land haalden, de tijd van transport over water richting de veiling in Warmenhuizen. Zij die na afloop een zuurverdiende neut nuttigden met hun maten. Niet in het Veilingkoffiehuis, maar in de Razende Aap daarachter.

Lees meer